ÉRTÉKTÁR

Az EFOP-1.3.4-16 „A roma kultúra megismerése, továbbadása a Gandhi Gimnázium KHNP Kft. programjai által” c projekt keretében megvalósítani kívánt értéktár részeként néprajzi gyűjtést végeztünk több helyszínen. A gyűjtések célja az élettörténetek bemutatása mellett, az értékmegőrzés a következő generációk számára.

A projekt keretein belül összesen 16 interjú készült el, melyek 3 nyelven hallhatóak, magyar, romani és beás nyelven. Minden interjú kiegészítésre került magyar nyelvű felirattal, mely segíti a nyelvet nem beszélőknek is a megértést.

Az elsőként elkészült három beszélgetésben a beás anyanyelvi beszélők szólalnak meg „muncsán” és „árgyelán” nyelvjárásban. A Dunántúlon (Baranya, Somogy, Tolna, és Zala megye) élő cigányok többsége a beás cigány népcsoporthoz tartozik. Alsószentmártonban a „muncsán” nyelvjárást beszélik, melyben – a határ közelsége miatt – számos szláv (szerb) eredetű szó található. Ez a dialektus – hasonlóan a hazánk keleti részén, Szabolcs–Szatmár–Bereg megyében élő harmadik nyelvcsoporthoz – a „ticsán” -hoz, jóval többet merít a mai román nyelvből.

Lakócsán és Kaposváron készített interjúk mindegyike magyar nyelven hangzik el, ám ezzel nem csökkentve értéküket, számos a helyi cigány közösségben élő szokást és hagyományt ismerhetünk meg a helyi asszonyok és férfiak elmondása alapján.

Bátaszéken, és Patapoklosiban romani nyelven, lovári nyelvjárásban készített interjúk kerültek rögzítésre, melyekből szintén közelebbről ismerhetjük meg a helyi közösségek múltját, és mindennapjait.

Az interjúalanyok többségében a saját lakókörnyezetükben fogadták a kérdezőket, ezzel is jelezvén, hogy nekik épp oly fontos a cigány kultúra továbbélése, mint a kérdezőknek.

A felvett, és bemutatott 16 db interjú megtekintésével, olyan ismeretekre tehet szert a látogató, mely nem olvasható a hasonló témájú tanulmányokban. Az adatközlők elmeséléseikkel bizonyítják azt, hogy egy az idősebb generáció számára, még ma is aktívan élő szokásrendszer alapján élik a mindennapjaikat, mely a fiatalabbak számára már kevésbé, vagy alig ismert.

Az interjúkat készítette és fordította: Bodáné Orsós Zsuzsanna (beás nyelv), Csonka Szonja (magyar nyelv), dr. Lakatos Szilvia (romani nyelv), Törökné Huszár Anikó (magyar nyelv)

A videókat készítette:
Hetesi Dániel multimédia munkatárs
Gandhi Gimnázium KHNP Kft.

Székhely

7629 Pécs, Komját A. u. 5

Levelezési cím

7629 Pécs, Komját A. u. 5

Telefon

+36 72 239 655

E-mail

nerok@gandhikft.hu